Sushi31 December, 2013
Hallo iedereen,
Vandaag wil ik mijn sushi met jullie delen die ik op Oudejaarsavond gemaakt heb. Voor mij was het de aller eerste keer dus ik moest wel even op Google kijken hoe het moest en wat ik nodig had. Ik ga jullie nu uitleggen hoe je sushi moet maken! :D

Als eerste moet je natuurlijk een boodschappenlijstje maken. Dit heb ik gelukkig al voor jullie gedaan:
 1. Sushi rijst
 2. Rijst azijn
 3. Nori vellen (gedroogd zeewier)
 4. Bamboe matje (Als dit je eerste keer is dat je het maakt denk ik niet dat je deze al in huis hebt)
Dan nu de ingrediënten voor in de sushi. Je mag natuurlijk zelf kiezen wat je wilt.
 1. Komkommer
 2. Zalm (Atlantische Oceaan)
 3. Krab sticks
 4. Japanse Radijs (Verkrijgbaar in een toko)
Het is heel erg belangrijk dat je sushi rijst hebt en niet de normale witte rijst. Hetzelfde geld voor de azijn. Echt rijst azijn en geen normale. Vergeet ook niet om alle ingrediënten die je wilt gebruiken 's ochtends al uit de vriezer te halen. De ingrediënten snijd je in lange repen zodat de sushi rol straks makkelijk te rollen is. Bij de komkommer moet je eerst het zaad gedeelte uit de komkommer schrapen voordat je de komkommer in repen gaat snijden.
Nu gaan we de rijst koken. Je hebt 500 gram sushi rijst nodig en 600 ml water. (Hier haal je 6,5 rol uit = 65 stukjes)
 1. Als eerste ga je de rijst in een vergiet doen. Deze houd je onder de koude kraan. Dat moet ongeveer 30 seconden. Zorg dat je de rijst gedurende 30 seconden blijft schudden. Je ziet dat het water er doorheen gaat maar wit is. Dit moet een heel klein beetje helder worden. Vandaar dat we de rijst afspoelen. Let op dat je het niet te lang doet want het haalt ook de smaak van de rijst weg.
 2. Als tweede heb je een pan met een dikke bodem nodig. De rijst mag je in de pan doen met de 600 ml koud water. Als eerste moet je de rijst op hoog vuur gaan koken gedurende 2 minuten. Daarna zet je het vuur op de helft en zo kook je de rijst 5 minuten. Dan zet je het vuur op een lage stand en dan laat je de rijst 12 minuten koken. Dit doe je allemaal met de deksel op de pan. Als je daarmee klaar bent haal je de pan van het vuur af en pak je een natte theedoek. Deze leg je over de pan heen. Daarna doe je de deksel weer op de pan. Dit zorgt ervoor dat de condens niet op de rijst valt. Zo laat je de pan 15 minuten staan.
 3. Als derde ga je de dressing voor de rijst maken. Deze moet je koken dus pak een klein pannetje. Hierin doe je 6 EETlepels rijst azijn, 4 THEElepels suiker en 2 THEElepels zout. Dit 'soepje' ga je 20 seconden koken. Totdat het zout en het suiker is opgelost. Dan strooi je de dressing over de rijst. Daarna roer je voorzichtig de rijst om, om de dressing te verspreiden.
 4. Als vierde ga je de sushi rol maken. Je legt je bamboematje uitgerold neer. Dan pak je een vierkant stuk huishoudfolie en leg je deze over het bamboematje heen. Dit voorkomt dat het bamboematje vies wordt door de plakkerige rijst. Pak een Nori vel en leg deze met de strepen naar boven op je bamboematje. Dan maak je je vingers een beetje nat met koud water en pak je een handje rijst. Deze verspreid je over het Nori vel maar houd rekening met 2 cm vanaf de bovenkant. Deze moet je vrij houden zodat je de rol dicht kunt plakken.  5. Als vijfde ga je de ingrediënten op de sushi rol neerleggen. Je kiest 2 ingrediënten die je in de sushi rol wilt doen. Je begint met 1 ingrediënt. Deze leg je op 1 lijn ongeveer in het midden van de rijst. Daarnaast leg je in een lijn het 2de ingrediënt neer. In de lengte is het niet erg als je meerdere stukken van hetzelfde ingrediënt nodig hebt.
 6. Als zesde ga je de sushi rollen. Rol voorzichtig en strak het Nori vel over de rijst heen. Zorg dat je huishoudfolie er niet tussen komt te zitten. Als je aan het einde komt met de 2 cm die je over hebt maak je deze rand een klein beetje vochtig met koud water. Dan rol je de sushi door zodat het uiteinde blijft plakken. 
 7. Als zevende ga je de sushi rol in stukjes snijden. Je hebt hiervoor een beker vol met kokend water nodig en een scherp mes. Je begint met de rol precies door de helft te snijden. Iedere keer als je de rol gesneden hebt maak je je mes schoon. Daarna stop je het in het kokende water en kun je de 2 rollen tegelijkertijd snijden. Je snijd 1 keer, maakt schoon, snijd, schoon, snijd, schoon. Het mes wordt namelijk plakkerig en daardoor kan je met een tweede keer snijden geen mooi stukje snijden.
Nu heb je je eigen gemaakt sushi!Follow me on

Hi everyone! I would love to see people following my blog. I just started blogging and I am curious to meet other people. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten